избелване на зъби иконка

ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ

ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ

На кратко за "Избелването"

Нека разберем набързо какво всъщност представлява избелването на зъбите и как става. Когато зъбите се избелват в стоматологичен кабинет, се използва химичен агент – водороден пероксид. Той навлиза в дълбочина на емайла и дентиновите каналчета на зъба, където се разпада на вода и активен кислород. Именно той взаимодейства с пигментите, които са оцветили зъба и ги отстранява.

circle 1
circle 1

Знам, че това може би ти се струва леко неясно, за това нека да ти  разясня основните моменти от избелването на зъби и да отговоря на въпросите, които повечето пациенти си задават преди тази процедура. Ще се постарая да не използвам излишно сложни термини и да ти предам максимално ясно всичко важно, което трябва да знаеш за избелването.

Ето какво ще научиш:

Избелването на зъби вредно ли е ?

Изпълнена в стоматологичен кабинет от добър специалист, процедурата по избелване няма негативен ефект върху зъбите.

Съществува вярването, че процеса на избелване включва отстраняване на повърхностния слой на емайла. Това обаче не е истина. Всъщност се нанася специален избелващ гел върху зъбите. Този гел бива активиран, благодарение на ултравиолетова светлина. Това му позволява да проникне в емайла и да извлече натрупаните с времето оцветявания. По този начин зъбите връщат естесвения си цвят от преди да ги подложим на оцветяващи храни и напитки.

С почистването на зъбен камък може ли да се постигне сходен ефект ?

Почистването на зъбен камък само по-себе не прави зъбите по-бели. Въпреки това, то е важна част от процеса на избелване. След премахването на зъбния камък избелващият гел прониква по-добре в зъба и избелването става равномерно и без петна.

Какъв е процесът ?

– 1 –

Ще започнем с преглед за да установим какъв е оттенъка и типа оцветяване на зъбите ти (повърхностно или дълбоко). След това ще ти покажа разцветка за да придобиеш представа за възможно най-добрия краен резултат от процедурата в твоя случай.

– 2 –

Ще продължим с отстраняване на плаката, зъбния камък и полиране. Това се прави с цел да се осъществи директен контакт на избелващия гел със зъбната повърхност и така да се гарантира максимален ефект от избелването.

– 3 –

Върху меките тъкани (венците) се поставя бързополимеризираща оцветена пластмаса (гингивопротектор), която се втвърдява с ултравиолетова светлина. Това е нужно за да бъдат предпазени венците от избелващия гел.

– 4 –

Върху външната част на зъбите се нанася избелващата система (гелът). Там тя престоява нужното време за избелване. След процедурата се отстранява първо избелващият гел, а после и гингивопротектора.

избелване на зъби

Колко време се запазва ефекта след процедурата и колко тона по-бели ще бъдат зъбите ми ?

При повечето системи за избелване ефектът се запазва от няколко месеца до 2 години. За някои дори се твърди, че са с постоянен ефект, ако се правят поддържащи процедури с избелващи шини.

Трайността зависи най-вече от грижите, които се полагат след избелването. Те включват ограничаване на тютюнопушенето, както и консумацията на храни и напитки, които оцветяват емайла. Такива са виното, соевият сос, шоколадът и др.

Препоръчително е да се правят освежителни процедури на всеки 6 до 12 месеца.

Относно това колко по-бели ще станат зъбите зависи от човека. Всеки пациент има индивидуална структура на зъбите с различна степен на оцветяване. Това става ясно още в началото на процеса, на ниво преглед. По принцип жълтеникавите зъби се избелват по-добре отколкото сивкавите.

Има ли алтернатива на професионалното избелване ?

Повечето варианти, като избелващи пасти за зъби, търкане на зъбите със сода за хляб и т.н. не са особено ефективни и дори могат да бъдат вредни.

Все пак има алтернатива, за която не се налага посещение при стоматолог – жабуренето с кислородна вода.
Достатъчно е да се разтвори 1 лъжичка 3% кислородна вода в 50 мл вода. Първоначалното чувство от попадналата кислородна вода в устата не е никак приятно за повечето хора. Затова преди жабуренето е добре да се напои четка за зъби с кислородната вода, след което те се четкат. Така може да се свикне по-лесно с вкуса на кислородната вода, след което да започне и самото жабурене.

Кислородната вода има и други полезни действия – заздравява венците, подобрява състоянието на емайла, а може и да забави появата на кариеси.

По-белите зъби наистина ни карат да се чувстваме по-уверени и красиви в кожата си. Това е и причината според мен избелването на зъби да е толкова търсена услуга. Ако имаш някакви допълнителни въпроси, винаги можеш да се свържеш с мен. Ако си готов за новата си ослепителна усмивка можеш да си запазиш час още днес от бутона по-долу.

ЗАПАЗИ СИ ЧАС ЗА ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ

Избелването на зъби е много желана от хората услуга в днешно време. Ако ти предстои някакво важно събитие като бал, фотосесия, сватба или пък просто искаш и ти да се присъединиш към отбора на ослепителните усмивки, не се колебай да си запазиш час още сега. Нека усмивката ти заблести !

безплатен преглед
безплатен преглед

ЗАПАЗИ СИ ЧАС ЗА ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ

Избелването на зъби е много желана от хората услуга в днешно време. Ако ти предстои някакво важно събитие като бал, фотосесия, сватба или пък просто искаш и ти да се присъединиш към отбора на ослепителните усмивки, не се колебай да си запазиш час още сега. Нека усмивката ти заблести !